“THE SUN” – film nga Alexandr Sokurov

   

 

Alexandr Sokourov eshte nje nga regjizorët më te talentuar aktualë rusë, ne mos më i talentuari.

Pas dy filmash biografikë ku ai kish trajtuar figura historike te shek. XX (Hitlerin tek “Moloch” dhe Leninin tek “Taurus“), filmi i tij i fundit “The Sun” (“Djelli“, aka “Il Sole“, aka “Le soleil“) eshte i rrealizuar ne Japoni dhe vendos ne qender te tij perandorin japonez Hiro Hito, pikerisht ne ditet e fundit te Luftes se Dyte Boterore (1945) : nderkohë qe Japonia kapitullon perballë forcave amerikane, gjenerali MacArthur i ofron Perandorit japonez nje zgjidhje diplomatike.

I mbyllur ne pallatin e tij imperial, nderkohe qe forcat amerikane avancojne drejt Tokios, filmi portretizon Hiro Hiton, pushteti i te cilit ishte totalisht figurativ, por qe konsiderohej me origjinë hyjnore (Perandori konsiderohej si i biri i Djellit, nga dhe titulli i filmit “The Sun“).

Cuditerisht, Perandori ngjan me Sharlotin, Charlie Chaplin-in, personazh te cilin ai e adhuron por qe nuk ka mundur kurrë ta shikojë ne kinama (jemi ne vitin 1945). Lufta vazhdon te shkaterrroje vendin e tij, por ai vazhdon qete-qete kerkimet e tij botanike dhe hidro-biologjike : regjizori i talentuar rus portretizon me nje përpikmëri te habitshme Hiro Hiton, permes nje arti metaforik te mrekullueshëm duke realizuar nje film qe i ngjan nje baleti mahnitës burlesk.

 

web-site i filmit : www.ocean-films.com/lesoleil/

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s