“Yek shab” (“Nje natë”) film iranian i regjizores Niki Karimi


Nje vajze e re iranianane banon ne shtepine e saj vetëm me te jëmën, ne Teheran.
Nje mbremje, kur kthehet nga puna, e jëma i kerkon qe te shkoje te flejë gjetiu, ta lërë vetëm, duke nenkuptuar qe deshiron ta kalojë natën me ndonje te dashur te saj.
Gjithe pjesa tjeter e “Yek shab” (“Nje natë” – “Une nuit” ne frengjisht) rrëfen endjen e vajzës se re, vetëm, neper Teheran, duke takuar 3 burra te ndryshëm, te cilêt e marrin ne auto-stop ne makinen e tyre dhe te cilët i rrefejne secili nje frangment te historise se jetes se tyre.

I xhiruar pergjate 20 netëve ne Teheran, gati ne ilegalitet (regjizorja e re Niki Karimi, qe eshte tashmë nje aktore e konfirmuar iraniane, nuk mundi te siguroje nje autorizim xhirimi nga autoritetet lokale), filmi eshte ne te njejten linjë dhe frymezim me filmat e te madhit regjizor iranian Kiarostami http://www.forumishqiptar.com/showpo…&postcount=109

Nuk behet fjale per nje film “bombë”, as per nje kryeveper filmike: “Yek shab” nuk ka as më te voglin pretendim per nje gje te tillë. Ai thjesht, pa romantizëm, pa ekzaltim, ne formen e nje road-movie urban shpreh trishtinë e ndjenjave dhe te mishit njerezor, kur ato ndrydhen nen peshën e paragjykimeve dhe çensurës morale : “Molla e ndalueme” Migjeniane ne vendin e presidentit Ahmedinejad…

Trailer (bande-annonce) : http://www.allocine.fr/film/video_gen_cfilm=60600.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s