“MUNICH” – film i Steven Spielberg


2 shkurt 2006 

Filmi i fundit i Spielbergut, “MUNICH” rrefen historine e marrjes peng te 11 sportisteve izrealitë nga frkaksioni terrorist palestinez “Shtatori i zi”, gjate Lojrave Olimike te Mynihut te 1972 dhe raprezaljet e ndermarra nga Sherbimet Sekrete Izraelite pas kesaj ngjarjeje qe perfundoi me vdekjen e të 11 pengjeve.

“MUNICH” jo vetem afirmon talentin e Spielbergut por dhe qellimin e tij per te tejkaluar paragjykimet rreth ketij evenimenti te pergjakshem : filmi i tij fton shikuesin të meditojë rreth nje historie kaq komplekse siç eshte konflikti izraelo-palestinez.

Filmi ka ngjallur jo pak polemika, sidomos ne ato qarqe qe konsiderojne qe Izreali nuk duhet te perdorë diplomacinë, por vetem forcën dhe qe quajne te gabuar faktin qe filmi lejon personazhet palestinezê te shprehin pikpamjen e tyre per kete konflikt.

Nje film ambicioz dhe politik qe beson ne forcën e kinematografise si gjeneruese e dialogut ne ndihme te nje paqeje te qendrueshme.

Film pasionant dhe efikas !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s