“ALICE”- film i portugezit Marco Martins


“ALICE” , film i portugezit Marco Martins prezantuar ne kategorine “Quinzaine de réalisateurs” (Pesembedhjete regjizore) ne Kanë 2005 eshte aktualisht ne kinemate franceze.

Ndodh nganjehere qe filmat e parë (“Alice” eshte metrazhi i parë i gjate i regjizorit te ri 32 vjeçar Marco Martins) te jene befasues,biles edhe te mrekullueshem. I tillë eshte filmi ne fjalë !

Nje koinçidencë e habitshme : subjekti i filmit eshte identik me ate të “Keane”  i paraqitur po ne te njejten kategori ne te njejtin Festival. Pra, behet fjalë per babain e nje vajze te vogel qe kerkon vajzen e tij te rrembyer (humbur) 3 muaj më parë.

Ne ndryshim nga “Keane”, regjizori portugez prezanton Mario-n, babain ne fjalë, si nje personazh aspak psiqik. Me nje plastikë te jashtezakonshme, “Alice” eshte nje film i influencuar fuqishem nga arti i te filmuarit te te gjeniut te kinemasë Mikelangelo Antonioni. Lisbona, qyteti ku zhvillohen ngjarjet, eshte filmuar me nje mjeshteri te habitshme dhe nje pjekuri filmike te pabesueshme : Nje qytet i brymtë, i lagësht, i metaltë, nje qytet-makinë i vënë ne opozicion me tragjedine e nje njeriu te vetmuar.

Ne nje fjale te vetme: nje film magjepës ! (envoûtant)

 

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s