LAST DAYS – filmi i fundit i Gus Van Sant

“Last days” eshte nje veper shume e mire filmike e Gus van Sant-it (GVS). Ashtu sikunder pretendon dhe vete autori, bashke me “Elefant” dhe “Jerry”, filmi perben nje trilogji interesante mbi temën e vdekjes.

Sikunder ka paralajmeruar dhe kritika, filmi mund ti zhgenjeje fansat e Kurt Kobain, kengetarit te “Nirvana”-s, grupit mitik rrok te viteve ‘90, sepse filmi nuk ka te “bëjë” aq shume me kengetarin ne fjale (ne kuptimin sociologjik te personazhit) sesa me portretizimin e dikujt qe eshte “i gjallë pa u futur në dhé” dhe raportet qe ai krijon ne momentin e kufirit gjallê-vdekur.
Dhe kete veçse GVS di ta tregoje me gjuhen filmike te heshtjes. Ne 90 minuta film, personazhi kryesor pothuaj nuk flet as dhe nje fjale te vetme, dhe GVS filmon mrekullueshem heshtjen ose me sakt mermeritjen e tij. Doemos, filmi eshte me shume nje veper qe i adresohet nje publiku kinefil, perndryshe rrezikon te mos kutohet dhe te kualifikohet si “film i merzitshem ku nuk ndodh asgje“…

Gjithsesi, nuk besoj qe “Last days” te jete Palma e Arte e festivalit. Ndofta, mund te fitoje çmimin e mizaskenës (qe eshte nje nga 7 çmimet qe shperndan juria) dhe kete çmim, filmi do ta meritonte (pergjate 90 minutave, nuk ndodh asgje, dhe prap se prap, “ndodh” gjithshka !)

Image result

 

 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s